Kolacja na ciepło czy na zimo? W każdym z tych przypadków sprawdzi się tarta, która jest łatwym i szybkim daniem do przyrządzenia, a możliwość przygotowania zarówno wariantów słodkich, jak i wytrawnych trafi w gust każdego domownika.
W czym przygotować tartę?
Tarta to po prostu kruche ciasto z dowolnym nadzieniem – może więc być słodkie lub wytrawne, ale do jego przyrządzenia niezbędne jest odpowiednie naczynie, czyli tzw. forma do tarty. Zazwyczaj ma ona okrągły kształt – i taki jest najbardziej pożądany, ale jeśli wariant prostokątny sprawdzi się lepiej w kuchni, to takie formy do tarty również są dostępne.
Takie naczynie to lekka i niska blaszka z karbowanymi brzegami, które zabezpieczają dobrze farsz przed wypłynięciem. Ciastem wypełnia się zarówno dno blaszki, jak i jej brzegi, dzięki czemu słodki lub wytrawny również wizualnie prezentuje się także wyjątkowo estetycznie.
Forma do tarty z wyjmowanym dnem
Tradycyjne blaszki do tarty są jednolite, więc trzeba uważać przy wyjmowaniu ciasta, aby go nie uszkodzić, tym bardziej że jest ono dość cienkie i kruche.
Przygotowanie tarty ułatwią formy do tarty z wyjmowanym dnem. Dzięki temu każdy wypiek można łatwo wyjąć i wraz z dnem położyć na przygotowanym talerzu. W ten sposób również łatwiej tartę pokroić.
Foremki mogą być wykonane z bardzo różnych materiałów, a także mieć różne wymiary. Najlepiej wybrać taką formę, która idealnie wpisuje się w potrzeby naszej kuchni oraz ilości domowników, którzy za tartą przepadają. Taką foremkę również dużo łatwiej umyć.
Forma do tarty dostępna w ofercie Sklep.Polmarkus.com.pl.